top of page

Biografija

 • Aleksandar Jovanović Šljuka - pijanista, klavijaturista, kompozitor, aranžer, rođen je u Zaječaru 1978. godine, gde je i započeo svoju muzičku karijeru solističkim nastupima, kao i osnivanjem Alegorian Jazz benda 1999. godine, sa kojim je ponovo oživeo sviranje džeza u Zaječaru nakon višedecenijske pause (što je zabeleženo i na jednom od javnih snimanja emisije ’’Sav taj Jazz’’ radio Beograda 202).

 • Od 2004. godine radi sa bendom Coolares, sa kojim je imao više od hiljadu klupskih i koncertnih nastupa širom Srbije i zemalja u okruženju.

 • 2009. Osniva jazz trio Woodcock Group sa kojim je  započeo autorsku karijeru i nastupao širom Srbije, a 2011. je ovaj trio izdao album Water Stories, za kuću Sunset Jazz Recordings iz Njujorka.

 • 2012. se pridružuje projektu Serbian Jazz BRE! kao pijanista, kompozitor i aranžer. Sa ovim bendom izdao je dva studijska albuma (’Serbian Jazz BRE’ 2013. i ’Serendipity’ 2015.), kao i jedan album uživo, posvećen legendarnom bubnjaru Branislavu Lali Kovačevu. Nastupali su na gotovo svim džez festivalima u zemlji (uključujući i veliki koncert na jubilarnom 30. Beogradskom jazz festivalu), kao i na mnogim evropskim jazz festivalima.

 • Od 2015. sarađuje  sa književnikom i reperom Markom Šelićem Marčelom kao jedan od kompozitora i  aranžera na albumima ’Napet šou’ i  'Nojeva varka'  i kao klavijaturista u sastavu Napeti Kvintet, sa kojim je svirao veliki broj koncerata u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Austriji, Nemačkoj...

 • 2017. po prvi put se javnosti predstavio i kao tekstopisac i vokalni solista sa projektom "SHLJUKA" i objavio album pod nazivom "Iluzija" za kuću Lampshade Media. Sa ovim projektom nastupao je na solističkim koncertima i festivalima u Srbiji i u inostranstvu.

 • Uspešno nastupa i kao solo pijanista, izvodeći autorske kompozicije i improvizacije, kao i tradicionalne pesme Balkana, širom Srbije, kao i u inostranstvu.

 • Od 2021. godine je i stalni član „world music“ sastava „Shira U'tfila“, sa kojim je snimio i album „Las Amores Sefaradis“.

                                                                                                                                 

 • Tokom svoje dosadašnje karijere nastupao je, snimao i sarađivao sa mnogim priznatim  muzičarima: Mihailo Miša Blam, Stjepko Gut, Valtko Stefanovski, Božidar Boki Milošević, Uroš Šećerov, Papa Nik, Vladimir Nikić, Hannes Beckmann, Jelena Jovović, Katarina Kačunković, Sofija Knežević, Aleksandar Sedlar, Gabor Bunford, Max Kochetov, Filip Krumes, Marčelo, Lena Kovačević...

 • Nastupao je na mnogim bitnim festivalima u Srbiji: EXIT, Belgrade Beer Fest, LOVE FEST Vrnjačka Banja, Zaječarska Gitarijada, Nishville, Beogradski Jazz Festival, Novosadski Jazz Festival, JAZZIK Subotica, Jazzibar Kraljevo, Jazz Fest Valjevo, Jazz Festival Kragujevac, Inđija Jazz Fest, Jazz Festival Sremska Mitrovica, Resava Fest, Dunav FEST, Guitar Art Festival, Musicology, Karusel Festival Čačak, Terra Viva Kikinda, EthnoCom Pančevo, Ethno Fusion Fest Beograd... kao i na mnogim inostranim festivalima i prestižnim koncertnim salama: Jazz a Liege - Belgija, Jazz and Blues Rallye Luxembourg, Donaufest Ulm, Zeneakademia Budapest, Dixie Jazz Fest – Bugarska, Prilep Jazz Weekend, AKZENT Teater, Klavier Galerie – Austrija, OK Fest Tjentište...

 • Učestvovao je i na mnogobrojnim kulturnim i muzičkim događajima poput Ulica otvorenog srca, Beogradizacija Beograda, FEST, Kotorski karneval (CG), Lomatomija – Toma Zdravković Tribute, BaTik Film Festival, World Music Summit, ETNOMUS, Sterijino Pozorje, Međunarodni Dan Džeza, Mermer I Zvuci, Bojčinsko leto, Filmski festival Trebinje (BiH)...

 • Do sada je imao više desetina nastupa i gostovanja na radio i TV stanicama: RTS, B92, N1, PRVA TV, Studio B, ATLAS TV (CG), RTZ Zaječar...uključujuči emisije poput Tri boje zvuka, Ad Libitum, Veče sa Ivanom Ivanovićem…

 • Dao je veliki broj intervjua, a o njemu i njegovom radu je bilo pisano u mnogim pisanim medijima i internet portalima u zemlji i inostranstvu (Letzeburger JOURNAL (LUX), All About Jazz, Europe Jazz Network, Jazz Journal Magazine, Dalla Gazzetta del Mezzogiorno, Jazzwise magazine, Politika, BLIC, Danas, Press, VREME, Story, Vijesti (CG), Jazzin.rs, VESTI online, B92, SEEcult.org, PR.com...)

kao i u knjigama i monografijama (Serbian Jazz Bre – Ivan Grlić, Zaječarska Rapsodija – Zoran Aleksić, Napet Šou – Marko Šelić)

 • Autor je muzike za serijal dokumentarnih filmova „Underwater Metropolis“ koji je prikazivan na više od 20 festivala podvodnog filma širom sveta, a na Festivalu podvodnog filma u Beogradu dobio i nagradu za najbolji domaći film. Komponovao je muziku i za autorski film „Rođenje“ Stevana Stančevića, kao i za pozorišnu predstavu ˝Jedna žena a dva muža˝ zaječarskog pozorišta ˝Zoran Radmilović˝u režiji Vladimira Lazića.

 • Član je Organizacije muzičkih autora Srbije – SOKOJ- a

 • Član je Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije, a od 2018. i sa statusom Samostalnog umetnika.

50343497_2287907604555490_8435235715448569856_o.jpg
bottom of page