Istorija i biografija

Negde početkom 2009. bio je objavljen konkurs Umbria Jazz Balkanic Windows za autorske jazz projekte. Tada je nastao „Woodcock Group“, bend okupljen oko klaviriste Aleksandra Jovanovića – Šljuke, koji se tom prilikom prvi put predstavio javnosti kao kompozitor. U tom prvom bendu svirali su basista Marko Fabry i bubnjar Miodrag Milovanov. Posle zapaženog nastupa na konkursu, usledila je i turneja po Srbiji, u malo izmenjenom i proširenom sastavu. Basista je bio Ivan Maksimović Dumax, a bendu se priključio i saksofonista Bojan Vukelić. Godinu dana kasnije, Šljuka otpočinje saradnju sa bubnjarem Aleksandrom Cvetkovićem – Dramom, i uz  basistu Marka Fabrya, ovaj trio snima svoj prvi autorski CD, pod nazivom „Water Stories“. Album je 3. Maja 2011. godine objavila kuća Sunset Jazz Recordings iz New Yorka. To je bio početak plodne saradnje trojice muzičara.

2012. godine Šljuka, Drama i Fabry se priključuju multimedijalnom projektu fotografa Ivana Grlića Serbian Jazz BRE, nastavljajući sa autorskim radom. U bendu su još bili i vokal – Nevena Jelić, violinista Filip Krumes i preiskusni perkusionista Uroš Šećerov. Ovaj sastav snimio je jedan album i imao brojne nastupe na festivalima širom Evrope. SJB Project izdaje i drugi album pod nazivom „Serendipity“, koji je predstavio novi zvuk benda, sa saksofonistima Maxom Kochetovim i Rastkom Obradovićem i nastavlja koncertna izvođenja u Srbiji i inostranstvu.

U međuvremenu, Šljuka počinje saradnju sa književnikom i reperom Markom Šelićem – Marčelom i njegovom ekipom (Nevena Glibetić, Rade Sklopić, Miloš Borovnjak), radeći na knjigo-albumu „Napet Šou“. Ova saradnja nametnula je potrebu da se ekipi pridruže, prvo na snimanju albuma: Nevena Jelić – vokal i Filip Krumes – violina, a od Svetskog Dana Jazz-a 2015. i nastanka Napetog Kvinteta, (gle čuda) basista Marko Fabry i bubnjar Aleksandar Cvetković Drama, a kasnije i saksofonista Max Kochetov.

Cela ova istorija uticala je na to, kako će izgledati i zvučati novi projekat: „SHLJUKA“. Aleksandar Jovanović ovog puta u nekoliko uloga: kompozitor, aranžer, tekstopisac, klavijaturista i vokalni solista. Možda i ne treba govoriti da je bubnjar Drama, a basista Fabry... ali je vredno pomenuti da su u ovom bendu dve Nevene, i Jelić i Glibetić, kao prateći vokali. Na dve numere čuju se i saksofoni, ko drugi nego Max Kochetov.

6. novembra 2017. ovaj sastav objavljuje album „Iluzija“ u izdanju kuće Lampshade Media.

 

...Nastaviće se...